Туризъм

Историческото наследство на района дава възможност за развитие на алтернативен туризъм.На територията на общината съществуват множество исторически останки от различни епохи /виж раздел Култура/.
Голямото биоразнообразие, уникалните природни забележителности и запазена природна среда, незасегната от негативните влияния на индустриализацията и урбанизацията превръщат екотуризма в един от приоритетите за развитие на общината.
На територията на общината се намира връх Вейката- най-южната точка на България За отправна точка към върха се използва хижа Хвойнова поляна. До нея се стига по 5 километров чакълест път от най-южното българско село- Горно Къпиново /община Кирково/.
Хижата е бивша гранична застава, намираща се в Гюмюрджински снежник. Туристическата хижа "Хвойнова поляна" е модернизирана с финансовата подкрепа на проекта "Устойчиво развитие на селските райони" по Програмата за развитие на ООН и на община Кирково.

Хижар няма, а ключът трябва да се вземе от кметството в общината.

Защитената местност ”Вейката”  представлява планински район покрит с мезофилни гори, включващи застрашени естествени хабитати.

На югоизток се вижда Комотини/Гюмюрджина/. Тя е само на някакви си 16 км по права линия.От Върхът може да се види и Бяло море.

В с. Мъженци има изградена База за риболовен туризъм  и отдих.Към Базата са изградени водоем и 4  бунгала.Предвиден е проект за изграждане на ресторант.  

Места за настаняване:

 Комплекс „Елит”

Комплекс „Елит” разположен в центъра на с. Кирково включва: хотел, ресторант, дискотека, конферентна зала, открит басейн, детска  площадка, игрище за волейбол, беседка с камина, паркинг. 

Хотелът  е с две звезди и разполага с 18 стаи, като във всяка стая  има климатик, кабелна, мини бар.

Е-mail: hotelelite@abv.bg

Уебсайт: http://hotelelite.hit.bg/Мотел „Емре”/две звезди/

Мотел „Емре”/две звезди/ се намира точно на пътя в с. Медевци,  разполага с 6 стаи, като във всяка стая има разтегателни дивани за деца. Комплексът разполага с механа, мини маркет и паркинг.

Хижа „Маказа”


Хижа „Маказа” намираща се между селата Орлица и Стрижба разполага с 2 стаи, механа, зала, лятна тераса, камина, с прекрасна възможност за разходки из планината.
От хижата се открива страхотна панорама към голяма част от селата в общината.