„Мога да управлявам велосипед безопасно” е мотото на състезанието по приложно колоездене, организирано и проведено на 13.06.2017 г. от РУ- Кирково съвместно с общинска администрация Кирково и Местната комисия по БППМН на площада в центъра на Кирково. Първият етап включваше решаването на тест свързан с правилата за движение по пътищата. 40 велосипедисти от седем училища показаха отлична теоретична подготовка и знания върху Закона за движението по пътищата. Във втория етап колоездачите заобикаляха 5 конуса в зиг-заг на разстояние 1 метър помежду си, пренасяне на чаша с вода, майсторско движение през тесни тунели и улей, хвърляне на малка плътна топка в цел, указване на маневри пред пешеходна пътека.
На първо място отборно се класира отборът на ОУ “Иван Вазов”, с. Чакаларово, на второ е ОУ “Устрем”, с. Старово, а на трето – ОУ “В. Левски”, с. Тихомир.
При момичетата шампионка стана Кристина Чакърова от СУ “Отец Паисий”, с. Кирково с 4,37 наказателни точки, следвана от Ферище Маказ от ОУ “Устрем”, с. Старово, а на трето място Антония Асенова от ОУ “Иван Вазов”, с. Чакаларово.
При момчетата първенец стана Бейсим Али от ОУ “Устрем” с. Старово с 3,37 наказателни точки, следван от Окан Мехмед от ОУ “Устрем”, с. Старово. На трето място се класира Драгомир Киряков от ОУ “Иван Вазов” , с. Чакаларово.
Наградите за отборите - първенци осигурени от общинска администрация Кирково бяха купи, медали, грамоти, статуетки и предметни награди. Местната комисия за борба срещу противообществени прояви на малолетни и непълнолетни дари на децата участвали в състезанието, специално изработени тениски с мотото: „Аз спортувам”, „Стоп на агресията”, „Не на дрогата”, раздадени им бяха и агитационно - разяснителни материали на тема „Местната комисия в системата за превенцията”, „Детето и законът”, „Наркотици и зависимост”, „Наркотици и последствия” и „Трафик на деца”. Наградите бяха връчени от кмета на общината г-н Шинаси Сюлейман и г-н Косьо Гинев началник на РУ Кирково.